Kroppsbilder og selvfølelse

Vg og Min mote kjører nå en kampanje. De oppfordrer leserne sine til å sende inn bilder hvor de viser at de er glad i den kroppen de har. Bakgrunnen er økning av spiseforstyrrelsen ortoreksi (overopptatthet av sunn mat). Inga Marte Thorkildsen vil utfordre bloggerne. Ekspertene advarer mot motebloggernes sykelige opptatthet av sunnhet og ber bloggerne ta ansvar, mens bloggerne slår tilbake: Ulrikke Lund: – Folk får tenke selv. Ida Wulff: – Leseren og foreldre får ta ansvar.

De vil ikke ta ansvar. Selvfølgelig vil de ikke det. De tjener altfor mye på å kommunisere nettopp det de gjør. Akkurat som resten av bransjen. Mote, sminke, kropp og hud, helsekost, private klinikker. Dette er big industri som tjener rått med penger på å skape usikkerhet hos mennesker. De lever av å spille på jenter og kvinners dårlige selvtillit og selvfølelse. Bloggerne har blitt en del av dette. Det vil si, noen av bloggerne. «De unge, hippe og kule» som skriver om mote, sunn mat og helse. Uten å ha grunnleggende kunnskap om temaet fremstår de som guruer på feltet. Og leserne de sluker både angn og snøre. De leser overflaten, smaker på glasuren, og tilber disse bloggerne uten å kjenne til hva som er under overflaten. For det er alltid noe der. Men det vil vi ikke ha. Glasuren er den som smaker best. Illusjonene.

Det hjelper lite å be bloggerne ta ansvar når de lever av dette. Markedskreftene styrer. Bloggere gjør som aviser og magasiner. De gir folk det folk vil ha. Man kan bare se på besøkstatistikk og sjekke kommentarfeltet til disse bloggerne. Majoriteten av følgerne er purunge jenter som sukker henført når gurubloggeren deres har skrevet en onliner eller lagt ut et bilde, men det finnes også voksne kvinner som oppsøker dette.

Personlig synes jeg det er merkelig at det fokuseres på en marginal spiseforstyrrelse som ortoreksi. Forekomst av ortoreksi er lav sammenlignet med overspisningslidelser som bulimi (18 000) og tvangsspisning 28 000). Felles for alle (spise)forstyrrelser er et dårlig selvbilde og en elendig selvfølelse, og det er uavhengig av vekten. Det gjelder både de som kummunisererer  ut og den som er mottakeren av budskapet.

Hvordan motarbeide dette? Man kan henstille til bloggerne om å ta ansvar. Jeg vet ikke om det hjelper så lenge penger, berømmelse og heltetstatus står på spill. For hva er de uten det? Hva har de å tilby på bloggen annet enn utseende, kropp og reklame?

Man kan henstille til leserne om å tenke selv. At foreldre og skole kommuniserer at livet er mer enn en perfekt kropp eller moteriktige klær. Inga Marte Thorkildsen håper det kommer en motreaksjon fra ungdommer. Det håper jeg også.

Jeg tror det er det eneste som nytter. At ungdommen selv tar til ordet og sier: Dette vil vi ikke ha! Vi ønsker ikke å måle vår verdi i hvor mye vi veier, hvordan vi ser ut, hvilke klær og sminke vi går med. Hvor mange «likes» vi får på sosiale media. For dette er jo ganske overflatisk og sier ikke noe om hvem vi er, hva vi betyr eller hvordan vi er mot andre.

God selvfølelse bygges aldri på hvordan vi ser ut. Den skapes av hvem vi er, hva vi mestrer og tilbakeldinger fra omgivelsene. Den bygges ved å lære noe, få til ting, være interessert i aktiviteter og i andre mennesker. Være i relasjoner med andre som gir oss positiv feedback og som får oss til å føle oss bedre, ikke verre.

Gi derfor tilbakemeldinger på ting folk mestrer, er flinke til, er interessert i eller hvordan de er mot andre, ikke på hvordan de ser ut.

Å poste bilder som viser at vi er glade i kroppen er en dårlig ide. Det skaper bare mer kroppsfokus. Post heller bilder av noe du har fått til. Kroppen kan gjerne være en del av det, at du har tatt et splitthopp feks, men kroppen bør ikke være hovedpoenget.

14 responses to “Kroppsbilder og selvfølelse

 1. Nemlig. Jeg er helt enig med deg. Faktisk er det du påpeker et kjempeproblem, også i andre sammenhenger. Har du kanskje ikke opplevd at folk som mener seg å gi deg positiv tilbakemelding på bloggen sier «åii – så manger blogginnlegg du har!». Det har jeg opplevd mange ganger når det gjelder diktene mine. «Oii – så mange dikt du har skrevet!». Hihi! 😮 Det er helt vilt. Og sånn er det. I stedet for å berømme jenta for entreen hun gjør eller for kommentaren hun gir så forteller man henne at hun er «søt» eller «pen». Det er dessverre sånn det er. Man er ikke i stand til å gi ros. Fordi man røper seg ved å gjøre det. Så denne bloggposten din tar opp et kjempeproblem. Og jeg sier meg veldig enig med deg og skriver under på oppfordringen din: «Gi derfor tilbakemeldinger på ting folk mestrer, er flinke til, er interessert i eller hvordan de er mot andre, ikke på hvordan de ser ut.»

  • Takk for kommentar. Det virker nesten som utopi å gjøre det i dag da så mye er koblet til hvordan man ser ut. Det er mer interessant hvem man er enn hvordan man ser ut. Eller var det kun i gamle dager?

   • Hvis vi bare er interessert i hvordan vi ser ut og hvilket inntrykk vi gir så vil vi jo dåre. Og er vi bare interessert i hvilket inntrykk andre gir så tar vi for gitt at de vil dåre. Dessverre er det nok slik, at dette med dåring er et større problem i dag enn hva det en gang var. Moralen er mye dårligere.

 2. Du kan banne på at netttrollene kommenterer de bildene som blir lagt ut – som da fører til enda dårligere selvtillit. Det er altfor mange slemme mennesker som gjemmer seg bak tastaturet.

  • Ja, det tror nemlig jeg også. Altfor mange som blir slemme på nettet, eller kanskje de har dårlig selvbilde slik at de føler seg bedre ved å disse andre?

 3. Det er ille og vil bli verre, sier en pessimistisk mormor. Hvorfor jeg sier dette? For det krever noe av så mange.
  Det krever kontakt med det virkelige liv, ikke bare det på sosiale medier, det krever kontakt mellom voksen og barn og det krever tid borte fra den glaserte verden.

  Jeg har tro på Non-commercial-blogs, men jeg er vel snart den eneste som tror på det .
  Klem på morgenen, stopper her før kaffen blir vond og jeg enda vondere.
  Klem og ha en flott dag 🙂

  • Jeg tror også på Non-commercial-blogs. Uansett er det mest troverdig. Jeg tror ting endrer seg når vi har blitt mer vant til sosiale medier. Det er jo veldig nytt for oss. Jeg tror det kommer nye love og regler som regulerer ting på nett bedre enn det er nå. Ha en fin dag og god kaffe. Jennyklem 🙂

 4. Hva har disse rosabloggerne å tilføre samfunnet? Ingenting! Annet enn å spre usunne verdier til andre sårbare unge mennesker. Nå om dagen er jo veldig mange blitt barbikopier og forsøker å se ut som dukker. Sunt og naturlig er visst ut.

 5. Så enig, så enig! Jeg synes det er en skummel trend denne makten som enkelte bloggere har over store grupper ungdom. Stakkars oppvoksende slekt tror man må ha både ditt og datt, og se sånn og sånn ut for å være vellykka. Jeg håper virkelig at det finnes nok ungdom i dette landet til å stå imot.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s