Barbiedop

sophie elise barbiedopBrun, tynn og kåt. En uslåelig kombinasjon? Hva skjedde med brun og blid? Dette er jo bare ung og dum. Det kunstige hormonet melanotan (er en kunstig variant av det naturlige hormonet MSH, melanocyttstimulerende hormon), kalt barbiedop gir farlig og ulovlig brunfarge. I tillegg mister mange matlysten, og får økt seksuallyst. Mange vil si at dette er positive bivirkninger. Et kindereggdop. Brun, tynn og kåt. Brukt i enkelte ungdomskulturer. Andre bivirkninger er at det påvirker binyrene, kan forstyrre seksualfunksjon, kan gi føflekker og økt risiko for føflekkkreft fordi melanotan overstimulerer melanocyttene. I tillegg kan Melanotan glassene være forurenset. Stoffet settes med sprøyter og om glasset eller stoffet er forurenset så går det rett i kroppen og man kan feks få blodforgiftning. Stofftet er ikke godkjent i noen land, det betyr at det ikke er noen kontroll med hva man egentlig får i seg.

Bloggeren Sophie Elise kom på forsiden av Dagbladet.no i går med innlegget «Barbiedop». Hun er 17 år gammel, har en enorm skare av tenåringer og barn som leser bloggen hennes. Hun bruker barbiedop. Alt alle har sine skjønnhetsidealer, skriver hun, og i tillegg snakker hun om respekt. Hun har et forslag, at hun kan legge ut en gang i måned hvordan det går med henne og bruken av melanotan. Kjære Sophie Elise, jeg ser helst ikke at du gjør det. Dine erfaringer er kun dine erfaringer. Om du er så heldig at du ikke får blodforgiftning, livsfarlig infeksjon i huden eller lungene fordi du var så heldig at du ikke brukte et forurenset glass med dop, betyr det ikke at en av dine 13 år gamle lesere får det. Du vet heller ikke om du får ondartet føflekkkreft om 10 år.

Reaksjonene etter blogginnlegget hennes lot ikke vente på seg, og kommentarfeltet er fullt av kommentarer. Hun har fått noen reaksjoner hun ikke liker særlig godt. Fra eldre mennesker. Hun skriver at målgruppen hennes ikke er 40+ og det irriterer henne at eldre mennesker skal pirke i ungdommen. Bloggen hennes er absolutt ikke i min målgruppe heller, jeg er 40+, og jeg blir neppe fast leser. Sophie Elise skal være glad for at «eldre mennesker» bryr seg når ungdom gjør noe de ikke bør. Ta barbiedop med sprøyter er absolutt blant de tingene som tenåringer ikke bør gjøre og hun får faktisk en del serisøse kommentarer om akkurat det. Jeg tror faktisk det er utrolig viktig at «eldre mennesker» tar standpunkt, sier i fra. Så får vi bare håpe at hun har voksne, eldre mennesker rundt seg som bryr seg om henne og som kan være gode veiledere for henne, for akkurat nå er hun dessverre på ville veier.

Når man blogger har man et ansvar for det man legger ut. Ansvar og integritet er nøkkelord. Det finnes også en «vær varsom plakat« for bloggere. Jeg vil trekke frem: Du som blogger har stor påvirkningskraft, særlig mot unge lesere – ha alltid dette i tankene.

Jeg siterer Sophie Elise og sier at jeg er sjokkert, når hun står frem som dopdealer, og forteller at hun «om en måneds tid fortelle dere hvor jeg bestiller ifra, hvordan jeg gjør det». Akkurat dette vitner ikke om at hun er sin påvirkningskraft bevisst. Om man vil ha respekt, må man som kjent gjøre seg fortjent til den. Dopdealere får aldri min respekt. Spesielt ikke om de oppfordrer barn og unge til å dope seg, på barbiedop eller annet dop.

39 responses to “Barbiedop

 1. Hakkapellitta ganger mange miljoner.

  Uff, usj og æsj. Jeg hadde håpet både for den unge damens skyld og for hennes unge lesere at dette ikke var sant, men det er visst det.
  Får over og gi noen mormorord, tror jeg.
  God kaffe 🙂

 2. Ja, den unge jenta trenger noen mormorord, tenker jeg. Det kan være mangel på gode mormorord som har ført henne i uføret. God kaffe! 🙂

 3. Det er ikke mulig … Å være SÅ dum? En ting er å være så dum at hun faktisk gjør dette, men å legge det ut på nett?! Skjønner hun ikke konsekvensene? Hm. Det var visst et retorisk spørsmål.

  Hun skulle vært ristet litt i av nære, ansvarlige voksenpersoner. Er jenta foreldreløs, i tillegg til hjerneløs?
  Herregud.

  • Tydelig at hun ikke forstår dette med konsekvenstekning. Det er jo en måte å få oppmerksomhet på. Burde vært ristet litt av foreldrene sine ja.

 4. Men hvor er de som skal stoppe dette, de som har forbudt det, og de som skal sørge for at det ikke eksisterer på markedet? Og hvem i hel…. er det som lager og selger sånn dritt?

  • Det er alltid noen som ser sitt snitt til å tjene penger på dirty virksomhet. Det er nok de samme som lager og selger narkotika, dopingmidler og holder på med menneskesmugling og tvangsprostitusjon.

 5. Idioter finnes i alle aldre. Og hvorfor skal man nødvendigvis tro at svadaskriveren faktisk ER 17 år? Og «taggene» dine, er de for at du er interessert i temaene, eller for at du ønsker å tiltrekke lesere som er det? Bare litt nysgjerrig.

  • Hun blogger under fullt navn. Ikke vanskelig å finne ut hvor gammel hun er. Taggene? Lenkene? Det er vanlig høflighet å ene til det man skriver om slik at lesere kan finne kildene.

 6. Ja, det er det bare å vente på oppslag i media om at ho er anmeldt for bruk av DOP. Siden det faktisk er ulovlig..

  Jeg har lurt på hva som var bivirkninger, siden den artikkelen ikke fikk det frem så tydelig. Så takk for opplysningen.

  • Det er ikke ulovlig å bruke det, bare å selge. Men hun er jo i ferd med å pushe, i følge bloggen hennes, og da er det ulovlig.

 7. Stum.
  Men ikke overrasket. Det er noe veldig faretrunde galt, akkurat som at vi i flokk og følge kaster oss utfor stupet i full overbevisning om at ‘verden er slik, det kreves av oss’, akkurat som lemen. Hjelp.

  • Ja, det er trist. Spesielt at så unge mennesker føler de må ty til drastiske midler for å være kule. Gode sammenligning med lemen.

 8. Jeg syns koblingen «barbiedop» og steroider er grei å ta. Tror det kan gi noen effekt hos de som kunne komme til å ha lyst til å prøve, men ikke alle.

  Det er ikke sånn at de som bruke steroider ikke vet at det er skadelig. De prioriterer bare annerledes.

  Det er selvsagt viktig at voksne folk kommer med gode råd, men det vil ha større effekt hvis en av «deres egne» står frem og informerer om skadevirkninger. Det har jo noen gjort, men vi trenger flere.

  • Ja, den koblingen er ganske grei. Bare at barbiedopet er enda mer skummelt i forhold til forurensning. Det er heldigvis flere unge jenter som tar standpunkt i forhold til dette, og at det er noe de ikke gjør.

 9. Jeg hadde akkurat lest dette her når min datter på 21 ringte. Hun ble sjokkert når jeg spurte om hun kjente til Barbiedop. I hennes omgangskrets har dette veldig dårlig rykte, heldigvis. De kjenner også til at flere har fått ødelagt hudens naturlige pigment ved å bruke det. Så jeg håper jeg kan konkludere med at det bare brukes i mindre opplyste miljøer… jeg håper…

 10. Uff, trist lesing egentlig. Eg vonar ho kjem på betre tankar før ho går i gong med dette.
  Eg tykkjer det heile er skummelt. Tenk å gjere noko slikt mot seg og kroppen sin.

  • Ja, det er skummelt. Men utseendet betyr så mye at konskvenstenkningen blir borte. De fleste kommer jo på bedre tanker med tid og stunder.

   • Det gjorde dei plutseleg. Merkeleg greier. Når du skreiv eit innlegg om dette, så fekk eg opp kommentarane dine som normalt, så har ikkje tenkt noko vidare over det.

    Men no var dei plutseleg hamna i filteret, ser eg ja. Eg har merka dei som seriøse, så no skal dei vere på plass. Eg vonar at det går smertefritt framover, så irriterande.

 11. Dette er en,(angivelig),17-åring med vett som en 8-åring! Om hennes eksperiment går galt, er det garantert at hun i etterkant står fram og «syter», vær sikker! DET skjedde nemlig i en anoreksidebatt jeg var sterkt involvert i,(og mot Ano),for 5-6 år siden på et annet bloggsted en der jeg nå er. Der var det en ivrig «tilhenger» av ano-kulturen, med et haleheng av fjortiser. Jeg ble så klart æresskjelt av fjortisene, men: Tror du jaggu ikke at «sjefsbærta» snudde helt om etter ca 2 års tid, og ga meg rett, og selv tok avstand fra svineriet?
  Så jo,kan godt skje i denne saken også. Dessuten: Hva F*** er galt med brun,LUBBEN og (evt)kåt? Hjælpes,jeg gremmes over dagens hjernedøde «fjortiser» 😦

  • Heldigvis er ikke all ungdom hjernedøde fjortisser. Mye flott ungdom også, som bryr seg mer om andre ting enn utseendet. De fleste tar jo til vettet etterhvert som de modnes og forstår at det er mer enn kropp og utseende de har å tilby andre.

 12. Det er tragisk å se hvilke valg man blir utsatt for, og ikke minst tragisk å se hva enkelte velger. Slike tanker kan jeg få. Men jeg kan også tenke: Vi har vel alle gjort noen gale valg i full overbevisning om at de er riktige?
  Er hun dum? Jeg tror ikke det. Men hun har blitt påvirket i en retning som mange av oss , meg selv inklusive, mener er feil. Å forsøke å overbevise henne om at hun tar feil, blir som å forsøke å overbevise oss andre om at hun har rett. Vi er ferdigtenkte i dette spørsmålet og har gjort oss opp vår mening, akkurat som henne. Så kanskje man bør stille spørsmål ved hvorfor det egentlig finnes et marked for slike preparater og om hvorfor tynn og brun er det man higer etter å være? Ville dette vært idealet dersom vi, både jeg (32) og dere som er 40+ og eldre, hadde hatt andre idealer? «Sånn blir du fortere brun – slik går du ned seks kilo på tre uker – VGs vektklubb- månedens slanker – slik får du bedre orgasmer- her er hemmeligheten ved god anal-sex, … » Det er dette vi blir foret med dagstøtt på motesidene i media. Man MÅ være tynn, brun og sexy for å bli lykkelig som kvinne. Slik har det vært lenge. Kan man egentlig kalle det uvettig når konsekvensene kommer til overflaten gjennom et slikt innlegg som Barbiedop ? Hvor ligger det uvettige i at en tenåring forsøker å leve opp til idealbildet som er gitt henne av voksne mennesker? «Med mindre noen dør eller blir alvorlig syke så tror jeg faktisk ikke en ungdomsjente som er desperat kan bli stoppet.» , skriver Sophie. Den setningen er på mange måter kjernen, fordi den både uttrykker den desperasjonen unge mennesker, særlig jenter, kan få, og fordi den påpeker at det etter hennes kunnskap ikke finnes noen alvorlige konsekvenser utover å få noen pigmentflekker. Det ligger en klar og forståelig logikk bak dette, selv om den er basert på lite kunnskap. Hun er ikke dum.
  Hvem har ansvaret for å gi ungdommen kunnskap? Hvorfor oversvømmes ikke media av artikler om hvor usunne både idealene og de syntetiske preparatene for å oppnå disse idealene er? Que bono? Hvem tjener på å opprettholde det uoppnåelige som idealbilde? Det er vel her som ellers bare å følge pengene og se hvem som tjener på det. Det er ikke bare dop-langere som har en tvilsom moral.
  Tenker jeg.

  Flott innlegg! 🙂

  • Joda, vi blir bomadert med ulike beskjeder om hvordan jenter og kvinner skal være i media. Hva som er idealet. Det påvirker de fleste. Men det påvirker i større eller mindre grad. Det er ikke alle unge som tar barbiedop. Hvorfor? Fordi alle ikke er like sårbare for hvordan de ser ut, og hva de ser i media. Det er ikke alle unge som bryter en grense ved å injisere stoffer de ikke har oversikt over inn i kroppene sine. For de aller fleste er det er terskel de aldri går over. På samme måte at mange aldri går over grensen og bruker andre rusmidler enn alkohol.

   Nei, Sophie Elise er antagelig ikke dum, i annen forstand enn «ung og dum», noe vi alle har vært på ulik vis. Det betyr ikke at hun ikke er på ville veier, for det er hun. Og når man er «ung og tar dumme valg» da trenger vi tydelige voksne som kan være veiledere, om vi vil eller ikke. Kanskje det ikke synker inn nå at folk tar avstand fra handlingene hennes, men kanskje gjør det det på sikt.

   • Nå er det jo langt flere voksne enn unge som bruker dette stoffet. Det er altså voksne mennesker som har gått foran som forbilder for ungdommen.
    Du spør hvorfor mange unge IKKE tar Barbiedop. Jeg vil tro at når forskjellige mennesker tar ulike valg så er det kulturelt betinget. Oppvekst og miljø, påvirkning fra omverdenen teller mye. Nå er det jo heller ikke alle unge som velger å ta høyere utdannelse, antagelig av samme grunner. Det er gjennom kunnskap man skaffer seg forståelse, og tradisjonelt er det vel folk med liten kunnskap som er mest skråsikre, både på egne valg og på sin egen ufeilbarlighet. Det ser vi stadig eksempler på, f.eks. i kommentarspaltene i Dagbladet 😉

 13. Sophie elise er en veldig fin person med både utseende og personlighet. Det at hun snakker ærlig ang barbiedop og forteller om erfaringer på både godt og vondt kan også hjelpe ungdomen, de ungdommene som lenge har tenkt på å begynne på barbiedopet kan ha godt av å høre fra andre som har erfaringet med stoffet om hvordan det funker og hvordan det har gått med henne. Det kan gjøre dem tryggere oger bevisst på hva dem begir seg ut på . Dere må tenke på hvor mye hun faktisk risikerer med å gå ut med dette men likevel velger å være ærlig og dele erfaringene sine. Det er bedre å være ærlig enn å lyge så jeg støtter Sophie helt på dette temaet her.

  • Det er godt mulig at hun er en fin person. Men jeg kan ikke se at det å være «ærlig» hjelper ungdom. Sophie Elise skriver selv i bloggen sin «Samme greia vet jeg skjedde i fjor da jeg «advarte» mot at man kunne få pigmentflekker, på dagen fikk jeg over 100 mailer med spørsmål om hvor man kan bestille.»

   Ved i det hele tatt skrive om det, med så mange barn og unge som leser bloggen, så er det en «oppfordring» til andre om å prøve det. Slik sett tenker hun ikke over makten hun har som blogger. Man kan nesten sidestille dette med pro ana blogger / sider, og de blir stengt over store deler av verden, fordi det er usunt og har stor påvirkningskraft for barn og unge, selv om det ikke er forbudt.

   Ærlighet. Det er nødvendigvis ikke å fortelle om alt man gjør i en blogg. Om man bruker barbiedop og ikke skriver om det i bloggen sin, betyr det ikke at man er uærlig. Det betyr bare at man ikke forteller det offentlig. Og det er ikke alt vi skal fortelle offentlig.

 14. I motsetning til i gamledager (før internett) er det nå mulig å være dum og selvsentrert og bli populær for det helt uten massemedias hjelp. Det er skremmende hvor stor popularitet ufarlige idealer kan få og eksemplet i bloggen du viser til understreker ansvaret bloggere har. Det kan virke som om hun leker med seg selv og ikke tar ansvaret hun har.

  Hva kan man gjøre når man antakelig er på alder med mora hennes og dermed utdatert så det holder etter?

  Mange av disse som kommenterer er fullstendig ukritiske. Alle disse som hyller henne er i realiteten med på å støtte henne til å gjøre dumme ting. Tviler på at de er klar over det.

  Jeg håper jeg kan gi barna mine verdier og selvtillit nok til at de kjenner de er gode nok i seg selv, uten å forme seg etter snevre, helseskadelige idealer.

  • Ja, Internett gir en helt annen mulighet for å eksponere seg på godt og vondt. I tillegg er det noe man må leve med resten av livet, for det som ligger på internett blir sjelden borte.

   Vi «gamlisene» kan antagelig ikke gjøre så mye, annet enn å si fra hva som er greit og ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s