Lavkarbo og dietter

lavkarbo dietterDet er en ting jeg synes er merkelig med det norske samfunnet i dag, og det er lavkarbodietter. Jeg skjønner rett og slett ikke poenget med disse diettene. Verken lavkarbo eller andre dietter. Jeg synes de fleste av dem er rimelig dustete, om jeg kan bruke det uttrykket. De som har levd noen år har hørt om de fleste rare diettene. Ananasdietten tror jeg er den mest komiske jeg har hørt om. Men det finnes flere i samme variant. Spis en ting over tid og bli tynn! Det er det samme om man får i seg et mangelfullt kosthold, bare man blir slank, da tar man alle metoder i bruk. Det verste er at i de fleste tilfeller blir man ikke slank. Man blir bare i dårlig humør og får dårlig hud.

En ting er at disse diettene får leve og at folk tyller i seg en masse rart, en annen ting er at opplyste mennesker gjør det. Uansett hvor smarte eller godt utdannet folk er, så mister de fullstendig gangsynet når det kommer til kosthold. Jeg har flere venninner i den kategorien og jeg blir like forundret hver gang det skjer. At de mister gangsynet over en ny diett de har funnet. All forsøk på å prate fornuftig rundt dette med mat og kosthold kan man se langt etter. De blir rett og slett grinete og kranglevorne av det. Kanskje ikke så rart. Man blir sur og grinete av å spise feil og usunt over tid. At folk tror de blir i bedre stemning av å drikke fløte og spise mengder med bacon, det forstår jeg ikke. De får høyt koelstrol, så blir de enda surere og enda mer bekymret for helsen, men fortsette, det gjør de. Bare at de har fått et ekstra «kosttilskudd», tabletter som skal hjelpe mot høyt kolestrol. Som de skyller ned med fløte. Alt for ketosen sin del. De sitter og mumser sprøstekt bacon og leser Thinspiration-blogger i steden for å gå tur. Om de blir tynnere av det? Nei, ikke som jeg kan se.

Noen ganger blir jeg flau over å tilhøre den kvinnelige delen av befolkningen. Særlig når dette med slanking og dietter kommer opp. Jeg synes det er direkte pinlig når venninnene er samlet og temaet kommer på banen. Spesielt om vi møtes ute hvor andre kan høre oss. Om jeg skulle være så uheldig å bestille en matrett med poteter, så er det et par av dem som nesten dåner, og som forteller om den fæle poteten. Det er høykarbo, og det skal man ikke spise. Det blir man feit av. Og det sier de med høye skingrende stemmer, slik at alle rundt seg snur seg og stirrer på oss. Eller på meg. Potetspiseren som ikke vet sitt eget beste. Jeg burde gå hjem og skamme meg siden jeg spiser poteter åpenlyst. Jeg burde i alle fall ikke plage venninnene mine med potetene mine. Jeg burde heller bestille en grønn salat, eller fløtegratinert bacon med en smørklatt på toppen. For å passe inn.

Men nei. Jeg er fornøyd med poteten min. Jeg liker poteter. Jeg spiser poteter ofte. Poteter er godt. Kokt. Stekt. Rå. Gratinert. Potetgull. Pommes frites. Det kommer jeg til å fortsette med. Ikke har jeg blitt spesielt feit av det heller, så det kan umulig være så galt?

Ta en potet:

Bilde: freedigitalphotos.net Stuart Miles

22 responses to “Lavkarbo og dietter

 1. Tar to jeg, bare de ikke er for store. 😆
  Det er merkelig at man ikke klarer å se gjennom alle disse hysteriske matforslagene, kalt dietter.
  Alminnelig god mat, ikke metervis med den, men i passende mengder, bevegelse og nok søvn er vel det man trenger? Tror i alle fall jeg.
  Mange er vel ikke kalr over at om man sover for lite, blir man ikke tynn, tvert um.

  Karbohysteri eller like dumt som ananashysteri i mine øyne, men det er vel voksne folk det dreier seg om, de får bare sose på som de vil.
  Bare de ikke klager til meg om at de ikke «går ned i vekt».
  God kaffe 🙂

  • Samme som meg, to mellomstore poteter. Før sa man at man ble dum av å spise poteter, men det er neppe sant. Jeg tror man blir «dummere» med ensidig kosthold, eller for lavt energi-inntak. Å spise sunt, passe mengder og variert, er aldri feil. Tror jeg. Hysteri klarer jeg meg uten. Samme med klagingen over vekt. God kaffe mormor! 🙂

 2. Nå er det ikke akkurat bare Bacon, smør og fløte lavkarbo består av. De jeg kjenner som går på det har et meget variabelt kosthold og spiser masse god mat. Aldri opplevd så mye eksperimentering i matlaging som med dem. tjukke mennesker går som regel ned, tynne går som regel opp og de normalvektige forblir som regel det. Men, et stort men. Man må i så fall være konsekvent og kun få i seg de karbohydratene man trenger. Spiser man karbohydrater sammen med fett legger man fort på seg. derfor, f.eks potet og bacon sammen ødelegger jo hele dietten. Ting kan ikke gjøres halvveis.

  som du ser, uenig med deg. Ikke i alt, selvsagt. Men allikevel liker jeg teksten, av den enkle grunn at du skriver godt!

  • Jeg for min del har aldri skjønt at man trenger noe annet enn vanlig og variert mat. Mer eller mindre av den. Og noen tur ut i naturen. Nam, bacon og poteter! Vi er nok uenige, og det er helt greit. Takk for kompliment! 🙂

 3. Jeg skal være forsiktig med å mene noe og hevde at jeg har rett her, men tror som deg Jenny på et variert kosthold. Selv har jeg fått påvist matintoleranse og kuttet ut en god del matvarer i fjor (bl.a. egg, melkeprodukter, sukker og hvetemel), noe som resulterte i et (velkomment) vekttap, generelt bedre helse og mer overskudd. Poteten har blitt en god venn dette året, samtidig har jeg kuttet ned på mange andre karbohydrater av typen sukker, kake, boller og brød. Det er forresten morsomt å observere reaksjoner hos kelner og kokk når jeg har saumfart lunsjmenyen uten hell og derfor ber om en bakt potet uten NOE på. Har måttet sende den tilbake og bedt om ny flere ganger, de kan bare ikke la være å putte på «bare litt» smør eller gratinert ost så den ikke skal se så trist ut..

  • Sukker, kaker, boller sjokolade og slikt trenger vi egentlig ikke. Karbohydrater i form av korn, grønnsaker, frukt og bær trenger vi. Omlegging av kosthold har hjulpet mange, om det er en varig omlegging. De fleste har gevinst av det, uavhengig av vekt. Økt energi og mer overskudd er det beste.

 4. Lavkarbo? Ikke her i huset, jeg er overbevist om at hjernen min trenger karbohydrater, gjerne i form av sjokolade (mørk) når jeg har jobba lenge med hjernen 😉
  Jeg er relativt sikker på at jeg har lest et sted at det faktisk er sånn at hjernen trenger karbo, men klarer ikke å finne igjen det da.

  Sånn bortsett fra det. Linker hos deg er ikke synlig fordi du bruker Arras temaet og der ligger det ikke inn noe spesielt i css-fila. Du kan spørre Frode (er det ikke han som er teknisk guru her?) om han kan fikse den for deg.
  base.css om jeg ikke tar helt feil 😉

 5. Hva andre spiser skal jeg ikke legge meg opp i. Jeg spiser ikke spesielt sunt, men jeg spiser variert. Jeg er ikke spesielt tynn, det skal sier. 😉

  Det SKAL si er at jeg ELSKER poteter! Jeg tror nok at potet hadde blitt mitt valg hvis jeg måtte velge en hovedingrediens å spise resten av livet. Den kan brukes til alt!

 6. Dette med lavkarbo er noe stort tull! Selv er jeg potetelsker, og gnofler fort i meg 5-6 stk. (størrelsesavhengig) til hver middag. Og jeg elsker koteletter med bred fleskkant, samt flesk generellt 😉 Fløte er helt nammis, slik at en 1/4 L godt kan gå ned på styrten, MEN: Hos oss has et variert kosthold, bl.a. med mye fisk av alle slag. Dessuten jobbes det FYSISK her. Men klart, stillesittende PC-jobbing, som er en trend i våre dager, gjør vel at folk «må» ha lavkarbo og dietter 😦 Nei, fysisk arbeid + jevnlige turer i naturen, er alt som trengs om man har et VARIERT kosthold! Fastfood er dessuten FY, selv om jeg også elsker en hamburger eller 2 innimellom 🙂

 7. Koteletter er ikke koteletter uten fettrand! Nam. Problemet er at folk nå om dagen tror de kan spise som en tømmerhogger, uten at de jobber i skogen. Slikt blir det problemer av. Gammelt ordtak sier at for mye og for lite bederver alt. Akkurat det tror jeg på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s