Ei framtid uten tobakk

kaffe sigaretter tobakkEi framtid uten tobakk er den nye visjonen. Utopi? Kanskje. Kanskje ikke. Det kommer an på tid og virkemidler. Helsedirektoratet kjører i disse dager en knallhard kampanje. Ja, det er denne som går som tv-reklame. Vi blir servert noen aldeles grusomme bilder til kaffen og røyken i beste sendetid. Ja, det er farlig å røyke! Jeg røyker og jeg vet det er forbundet helseskader med det. Jeg er ikke dum. Jeg er avhengig.

Slike kampanjer får meg ikke til å slutte. Jeg ser ikke på dem. Når de dukker opp zapper jeg videre, som jeg konsekvent gjør med all tv-reklame. Når ble skremsel motiverende? Altså, slik skremsel som ikke angår meg. Eller deg. Å se noens skadede lunger på tv, som jeg ikke vet noe om, annet enn at de ikke er mine, motiverer ikke meg. Om legen hadde vist meg mine lunger, så kanskje. Det ville i alle fall virket bedre.

Kjære helseminister. Det hjelper ikke å se australske lunger. Jeg vil se mine egne! Noe som kan få meg følelsesmessig engasjert. Noe som angår meg! Kan ikke alle røykere få ta bilder av lungene sine i steden for disse tv-reklamene? Champix og 10 timer hos psykolog på blå resept tror jeg også vil hjelpe. Da kan vi røykere jobbe med motivasjonen.

Og hvorfor denne sære interessen for å skremme røykere? Det finnes andre grupper man burde være like interesserte i å skremme. Som er like helseskadelig og som koster samfunnet mer enn tobakk. Det finnes mye å spare på å få ulike grupper til å slutte med ting de driver med som ikke er bra for dem, eller deres nærmeste.

Hvorfor ikke kjøre en kampanje med fokus på syklig overvekt? Her kunne man fått til fantastiske tv-bilder. Det ville sikkert ha stoppet mange fra å spise fett, bacon og kaker. Tror du ikke? De overvektige er jo dumme. Det er derfor de er overvektige. Akkurat som røykerne.

Så har vi de alkoholavhengige. Alkohol koster samfunnet svært mange millioner hvert år. For ikke å snakke om de menneskelige lidelsene som følger i kjølvannet. Her kunne man vist tv-bilder av en skrumplever for eksempel. Man kunne også ha gått inn i en familie og filmet hvordan alkoholen ødela familien. Bigbrother i familien. Man kunne dokumentert barnas lidelser som følge av foreldres alkoholisme. Bra tv-bilder! Ville folk sluttet å drikke av det om de var avhengig og det er noen andres familier de ser? Kanskje om det var deres egen familie.

Vold er et alvorlig samfunnsproblem. Vold er dyrt! Vold er vondt for de som opplever det, og godt for dem som utøver det. Det er jo derfor de fortsetter. La oss få en kampanje med en masse blåveiser, sprukne lepper, røntgenbilder av knekte ribbein, tårer og en voldsutøver som står og gliser. Kanskje de som utøver vold tar til vettet. Kanskje om de er dem selv de ser står og gliser over en sprukket leppe, og vet at resten av landet ser dem også, men det er ikke sikkert.

Et annet samfunnsproblem er voldtekt, incest, seksualisert vold og grenseoverskridelser. Ca 20 % av alle norske jenter / kvinner har blitt utsatt for seksuelle grensekrenkelser. I tillegg en del gutter / menn. Mange av disse blir uføretrygdede og er gjengangere på sykehus, rusbehandling og i psykiatrien. Hva koster dette samfunnet? Hvordan få folk til å slutte med dette? Her kan man jo filme pasienter på psykiatriske avdelinger og i rusbehandling. De som sliter med ptsd, hukommelsesproblemer og dissosierer så mye at mange tror de er psykotiske. Kanskje noen bilder av noen som sitter i fengsel, dømt for slike handlinger og ser deppa ut? Dette tror jeg vil virke avskrekkende for de som voldtar eller utsetter barna sine for incest.  Eller kanskje ikke?

De eksemplene jeg gir kan alle ha elementer av avhengighetsatferd. Hvordan få mennesker til å slutte med uønsket og skadelig atferd? Virker det å skremme folk? Eller er det andre tiltak som må inn?  Å endre ting er vanskelig! Å endre enkle ting er vanskelig. Å skremme er ikke det samme som å bevisstgjøre og veilede. Noe som ville vært mer motiverende.

Å bli utstøtt av samfunnet. Bli sett på som paria. Får ikke meg eller andre til å slutte å røyke. Det får ikke de narkomane til å slutte å ruse seg. De ruser enda mer, fordi de har enda flere gode grunner for å gjøre det. Å bli innlemmet kan gi motsatt resultat. Skal man lykkes i å få folk til å slutte med uhensiktsmessig atferd tror jeg det er viktig å få mennesker følelsesmessig aktivert på en positiv måte. På en måte som angår dem selv, og som ikke virker på en slik måte at folk blir enda mer nedbrutt. For til syvende og sist handler det om følelser.

12 responses to “Ei framtid uten tobakk

 1. Jeg syntes egentlig de burde slå skikkelig til med kampanjer om hvor skadelig det er å leve: «Legg deg i graven i dag, du vil uansett ikke overleve!» Riktignok var det et par stykker som stod opp fra de døde, men både Lasarus og Jesus forsvant igjen.

  • Øh, ja. Pussig nok. Halvannet år nå. Med meg blir det enten eller, tar jeg en røyk tror jeg det blir det raskt som før- 40-60 om dagen.

 2. Veldig bra innlegg Jenny.
  Takk 🙂

  Jeg har aldri reagert som det nok var meningen jeg skulle, på grusomme bilder. Trøsterøyking ble det da. Og når de viser overvektige som sliter så trøstespiser jeg. Jeg sluttet å røyke, men har ikke klart slutte å (over)spise ennå …
  Alkoholproblemer har jeg heldigvis ikke – det måtte være at jeg drikker for lite. For det (har jeg blitt fortalt) er fryktelig usosialt av meg. Noe skal det være 😉

 3. @tantogfjas
  Hmmm?
  Forbud mot menn med hatt? (kjører sakte, midt i veien og er aldri oppe i fjærdegir.)
  Eller kvinner som går ute vinterstid kun i nylonstrømpebukser?( Infeksjoner, hodepine og gikt)

  Det norske samfunnet er rart…

 4. Tusen takk @Ellen! Menneskelige mekanismer er gjerne som du sier. Vi reagerer ofte motsatt av det som er «forventet». Hva skjer med små barn om de får beskjed om ikke å gjøre noe. Jo, de må forsøke. Jeg synes man heller skal bruke virkemidler som kan motivere enn å be folk slutte med noe. Det virker jo ikke.

  @Sny: Hva er rart med det norske samfunnet?

 5. Men jeg sitter med en aldri så liten undring. Hvorfor må de på heite livet kaste bort (jo da, det er bortkastet)penger på slikt? Som det har blitt vist gang på gang i etterkant – holdningskampanjer som bygger på skremsler virker ikke.
  For man snur ryggen til dem. Og er som en gås, lar det prelle av.

  For å ta et annet aspekt ved dette med røykeslutt og 100% røykefri befolkning. Hva skal staten avgiftsbelegge da???? Eller skal de skru skatteskruen en omdreining til?
  For penger skal staten ha. På den ene eller andre måten.

  Ha en fykende lørdag 🙂

 6. Hei Jenny!
  I dag har vi drukket te sammen med «mormor». Du tok vel kaffe. 🙂

  Omsider har jeg startet en kampanje med å besøke andre på bloggene som jeg følger og som gjensidig følges. Det blir litt i rykk og napp, men nå har jeg bestemt meg igjen. Det tar sin tid, og jeg har den vane (uvane) å skrive lange kommentarer, helst som passer inn med innlegget. 🙂

  Jeg er så enig med deg på alle punkter her, omtrent alle, med et lite unntak som ikke trengs å nevnes. Skremselspropagandaen funker ikke og det er vel stort sett bare Norge som bruker den nå. Jeg har selv vært storrøyker inntil for vel to år siden, og hadde vel de samme tanker som deg. Inntil problemene med å få puste kom og jeg havnet på sykehuset gang på gang med ambulanse.

  Det har jeg fortsatt med flere ganger, og senest et par måneder før jul, ble det to ganger til. Den siste nesten ei hel uke. Det ble ikke noe særlig problem for meg å slutte, for jeg merket snart de negative sidene med ikke å få puste ut/inn nødvendig luft. Det blir tre år i september nå siden jeg ble kvitt dette. Ikke en tablett eller et eneste plaster ble brukt.

  Selv om jeg ikke anbefaler det, så er det vel enklere å slutte når problemene med pusten kommer. Da først merker en hvor viktig dette er, som stort sett foregår automatisk og uten at en trenger å tenke på det. I dag må jeg tenke på det hele tiden, bare det er anstrengende nok.

  Jeg unner ingen de problemene Kolsen fører med seg, for de er merkbare kan jeg si deg. Og jo snarere du klarer å stumpe den, jo større muligheter har du for å få et bedre liv. Det hjelper uansett hvordan helsetilstanden er. Jeg blir gjerne med å krysser fingrene jeg om du bestemmer deg en dag for å legge den bort. Og kan godt fortelle deg litt om hvordan det er å ha Kols, selv om jeg på langt nær er av de hardest rammede. 🙂

  Dette med alkoholen har jeg undret meg litt over også. Hvorfor snakkes det ikke om den? Selv er jeg total avholdsmann og har vært det hele mitt lange liv. Kan det være fordi at så mange av legene og de som bestemmer her i landet, selv bruker det?

  Ja, hvert eneste av de temaene du tar opp i dette innlegget kan det lages mange og lange innlegg om.

  Flott skrevet og levende fortalt, rett fra hjertet dette. Så her kommer jeg tilbake med mine videre studier, og det flere ganger. 🙂

  Vil med det samme takke for teen/kaffen å ønske deg en flott søndag. 🙂 Du kunne jo forsøke med å gå deg en tur når det røyner på som verst med behovet. Og gi deg gjerne selv ei belønning med en sigarett, når du kommer hjem. Til slutt finner du ut at det blir for mange turer, og slutter av den grunn… 🙂

  Lykke til, uansett hva du bestemmer deg for. Så hadde det selvfølgelig vært koselig om du tok deg en tur innom meg også. Så det er sagt. Jeg er helt ufarlig, til tross for skjegget, og har vært gift med samme kona i 42 år. 🙂

  Fortsatt en fin søndag til deg, «i dag er første dagen på resten av vårt liv». Er det ikke flott?

 7. Hei Karl, og velkommen til bloggen!

  Skremselpropaganden virker ikke så lenge den ikke angår meg, eller den det gjelder. Vi må kunne identifisere oss med noe. Jeg kan lese det du skriver og føle sympati med det / deg. Likevel så vet jo ikke om jeg får kols. Om noen viste meg mine egne lunger og fortalte meg at jeg ville få kols, så ville det angått meg. Jeg har ikke astma, luftsveiproblemer eller vært forkjølet siden jeg var barn. Jeg har god pust / kondis. Ingen i familien har luftveisproblemer. Det er lett å tenke at jeg ikke får kols. Jeg kan i alle fall håpe på det.

  Dvs, når man driver med uhensiksmessig atferd er det så lett å finne på unnskyldninger.

  Jeg slo fordi hun..
  Ja, men barnet inviterte til det jo..
  Jeg drikker ikke for mye..

  Slik gjør røykere også. Skal jeg, eller andre slutte så må vi ha motivasjon. Hvordan få det? Det er det store spørsmålet! Man kan ikke gå ut og hente det. Derfor må det tiltak til som vi føler angår oss. Som gjør oss følelsesmessige aktiverte. Som gjør at vi ikke føler vi mister noe, men at vi får noe.

  Røykebelønning etter en tur er ikke å anbefale. Folk bør vente minst en halv time før de røyker etter at de har gått / løpt tur. Da tåler lungene det bedre.

  God søndag! 🙂

  • Tror ikke skremselspropagandaen virke noe særlig for noen jeg, Jenny. Som jeg skrev, får den lett den motsatte virkningen. «Du skal ikke komme her og komme her…». 🙂

   For meg kom motivasjonen først når jeg fikk kjenne det på kroppen at her var det noe galt. Før det, angikk det heller ikke meg. 🙂 I etterkant ser jeg godt at alle de «saklige» og «gode» punktene jeg ramset opp som grunn til og fortsette, godt kan kalles unnskyldninger. 🙂

   Jeg tror at om noen kunne få forklart hva Kols vil si i praksis, så hadde nok motivasjonen kommet for flere. Kanskje en tur på lungeavdelingen eller to også ville ha hjulpet godt på. Du trenger slett ikke få Kols om du fortsetter, men det hjelper godt på. Heller ikke jeg har hatt astma eller luftveisproblemer, ikke noen i familien heller om en går lagt tilbake i tid.

   Jeg får se litt på om jeg kan lage et innlegg som forteller hvordan det fungerer i virkeligheten. 🙂 Det er mye enklere å uttale navnet enn å leve med det. Problemet mitt der er hvordan jeg skal kunne fortelle om en så pass skremmende sykdom, uten at det skal virke som skremselspropaganda. 🙂

   Håper i alle fall det går greit fremover fortsatt, jeg unner deg røyken, det er bare bivirkningene jeg ikke unner noen. De negative. 🙂

   Hei så lenge, igjen! Og takk for den fine mottagelsen! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s