Penger gir ikke lykke

penger lykke lykkeligJeg var en tur inne hos Mammadamen og rotet skamløst rundt etter litt inspirasjon. Jeg fant jeg fant!  Under et innlegg fant jeg en kommentar som jeg fulgte. Da havnet jeg i Charlett sin blogg hvor jeg fant dette innlegget: Penger kan kjøpe sex, men ikke kjærlighet. I innlegget er det en rekke påstander om hva man ikke kan få/kjøpe for penger. Jeg er ikke enig.

Jeg mener ganske bestemt at man kan «kjøpe» seg både lykke, kjærlighet, velvære og masse annet for penger. Jeg liker penger! Livet mitt hadde vært kjipt uten særlig med penger. Penger hjelper mot alt. Penger gir meg frihet til å reise dit  jeg vil, kjøpe det jeg ønsker meg og gjøre ting jeg har lyst til. Det gjør meg lykkelig. I alle fall tilfreds. Jeg ville ha vært ulykkelig uten penger. Svært ulykkelig. (Nei, jeg er ikke rik, jeg jobber for hver eneste krone). Penger gjør meg ikke til et bedre menneske enn andre, men det gir meg muligheten til å ikke bekymre meg slik at jeg kan bruke tiden og energien min på andre, også. For eksempel venner og frivillighetsarbeide.

Det virker som om en del mennesker tror at de som har nok penger ikke er lykkelige. Som om lykke og penger er motsetninger. Det tror jeg er feil. Om de ikke er lykkelige så er det nok ikke fordi de har penger, da er det andre forhold som spiller inn. Jeg tror til og med at de som har god økonomi takler livskriser, depresjoner osv bedre enn de som har dårlig økonomi. Dårlig økonomi i seg selv kan både generere og øke en depresjon. For å ta et eksempel.

Det er en drøy påstand å komme med at man kan kjøpe kjærlighet for penger, men verden er jo full av eksempler på det. Penger og innflytelse / makt gjør noe med mennesker, som andre synes er tiltrekkende. Og på dette punktet så er det store kjønnsforskjeller. Boka «Pen søker trygg» av Preben Z. Møller tar blant annet for seg dette. Statistikk viser at kvinner gifter seg «oppover», mens menn gifter seg «nedover».

Er det så enkelt som å si at kvinner «prostituerer» seg når de finner en livspartner med penger? Nei, jeg tror ikke det. Ofte har de ikke bare penger, men også utdannelse og dannelse. Kanskje bedre selvbilde / selvtillit enn menn med økonomiske bekymringer. Sånt i seg selv er jo tiltrekkende.

Å si at man liker penger er som å banne i kirka har jeg inntrykk av. Jeg gjør det likevel. Er det galt eller moralsk forkastelig? Gjør det meg (og andre) til et dårligere menneske?

45 responses to “Penger gir ikke lykke

 1. Det er bedre å være rik og ulykkelig enn fattig og ditto.

  Klart at penger kan kjøpe kjærlighet. De gjør i alle fall kjærligheten enklere, og bidrar enklere til at den varer, kontra når det ikke finnes penger. Det er fattigmanns trøst, at penger ikke kjøper kjærlighet – nesten som å anta at de bemidledes kjærlighet ikke er like ekte. Det er jante som slår inn, som forteller at en eller annen nok hadde andre motiver enn kjærlighet ved å elske – som om man må ha likevekt på konto for å bli trodd – og heller ikke da helt.

 2. ***

  Kan penger kjøpe Kjærlighet ?
  Ohhh la meg ytre meg slik :
  No,
  only give Voice to what
  is already There.

  *

 3. Pengene i seg selv kjøper ikke lykke, det er et middel til trygghet, opplevelser og erfaring 🙂

  Penger, «kjærlighet» og prostitusjon? Et modent blikk vil vel regne de fleste forhold som byttehandel, uansett avhengighetens grad?

  • Jeg tror at forhold og relasjoner er i endring. Tidligere var det kanskje en del byttehandel. Det er det enda, både materielt og følelsesmessig. Jo mer likestilling vi får, jo mer endrer maktbalansen mellom kjønnene seg. Jeg vil heller si at mange forhold i dag preges av gjensidig glede og nytte(det kan jo være en slags byttehandel, men jeg synes det er et negativt begrep i forhold til kjærlighet). Så mye at de havarerer ved første korsvei. Det er umulig å ha gjensidig glede eller nytte av hverandre til evig tid. Det som også preger forhold i vår tid er konfluerende kjærlighet, følelsesmessig likestilling og begge må både gi og ta, altså, balansen må være der.

 4. Det er nok helt riktig tolket at relasjoner er i endring ja, endringstakten forøvrig er jo høy.

  Tenker at nytte og hygge, kan være vel så vellykket som kjærlighetsmotivet. At fornuftsrelasjoner varer lenger enn de kjærlighetsbaserte, særlig i vår rotløse endringstid.
  Slik sett har vi noe å lære av våre nye landsmenn, fornuftsmotiverte ekteskap, familiens betydning, trofasthet og utholdenhet 🙂

  For gresset er aldri grønnere på andre siden, vi bare tror at det er 🙂

 5. Det hender gresset er grønnere på andre siden. Det er ikke alt det nytter å gjødsle, så eller vanne, det vil for alltid være dårlig mark. Brakkmark. Akkurat slik er det med mennesker også.

  Hygge & nytte er gode perspektiver, men det betinger vel også at det er noe annet der? Lidenskap? Begjær? Gode følelser? Eller så kan man jo bare ha venner/venninner?

 6. Jeg er enig i at byttehandel er et negativt ladet ord, det bærer kynisme, og det innebærer at man veier kjærligheten på whats in it for me & whats in it for you-vekten.

  Gresset, Sirenia, er annerledes på den andre siden – det er ikke bare slik at lyset faller annerledes. Det finnes 160 slag, sier Wikipedia. Jeg har klatret noen gjerder.

 7. Jenny. Hvis gresset er grønt er det jo friskt, jeg snakker ikke om svidd tørt grass 🙂 Her i strandkanten feks kan gresset fryse hvis det er høyvann og da dør det.

  I hygga kan jo lidenskapen ligge, både og ikke enten eller.

  Byttehandel er for meg ikke kynisk kun realisme, men jeg har vel alltid latt de store følelsene styre, så jeg vet jo ikke. Bare trur.

 8. Ordet penger er definert som «byttemiddel». Pengene i seg selv, som enkelte samler opp, for å ha i mengder for pengene selv (som en sosial skrytemedalje), er vel mest en besettelse, som evt. kan føre til mange ulykker, krangler, familier som splittes ved arveoppgjør osv. Men om pengene brukes som et byttemiddel, for å få oppfylt drømmer, så er penger en god gave.
  «Penger er olje i maskineriet, fattigdom er sand som sinker».
  🙂

 9. ***

  Jenny….jeg har nylig lest at norske men
  er minst maskuline i Verden ohh?
  Skåret minst på en del parabler…
  Hmmmmm….
  Jeg er skeptisk til absolutt likestilling hjemme
  og denne overdrevne aksentueringen
  av likhet emosjonelt, sexuelt, sosialt
  ..Vi er så ulike….spesielt hjemme…
  hvis alt er lik så forsvinner spenninger og mystikken

  ( det å fokusere på» gi og ta» kan hemme gi
  og uten gi er det ingenting å ta )

  *

 10. En ekte gave er forresten noe å tenke over….den gis, uten å forvente noe tilbake….forventer man noe tilbake…er gaven en byttehandel.
  Dermed ble julen avlyst til neste år, for de fleste av oss. (ler godmodig).

 11. Sierena: Grønnfargen vil alltid variere, kvaliteten likeså.

  Z: Jeg er litt usikker på hva du mener med absolutt likestilling? Jeg er for absolutt likestilling, også hjemme. Begge kjønn bør ha samme rettigheter og plikter. Jeg tror ikke det er sånn at kvinner har vaskeoppgen , eller noe slikt. Kjønnene er noe ulike, noe like. Likestilling betyr ikke at begge må gå i skjørt. Det er fremdeles slik at menn er menn og kvinner er kvinner, selv om de er likeverdige.

  Fauske, det har du helt rett i. Jeg tror det er mange kvinner som har opplevd å få ting eller bli spandert på av menn som har hatt forventninger om noe tilbake. Når det ikke skjer merker man tydelig at de bir misfornøyde.

 12. Tja, jeg tviler vel egentlig på at penger gir lykke, men mangelen på penger gjør definitivt mange ulykkelige. Det er ikke lett å være lykkelig når mn mangler penger til strøm og mat, og ikke har råd til å sende ungene på klassetur med de andre.

  At penger kan gi noen lykkeglimt derimot, et par nye sko, en ferie fra hverdagen, så absolutt. Og skal man være lykkelig over tid ( hvor mange er forresten det, hele tiden? ) så tror jeg man må ha råd til alt det nødvendige, og litt av det unødvendige, det som gjør at man kjenner at man lever.

  Når det gjelder det grønne gresset, er jeg usikker. At det er forskjell, absolutt, de første ukene, månedene, kanskje par årene. Men deretter? Nissene er ofte med over gjerdet de også, og brått ser man gjentagelsene stadig oftere. Nytt ansikt, ny kropp, same shit…

 13. Og når det gjelder spandering kontra byttehandel: Det er en grunn til at jeg kun lar meg spandere på når jeg kan gjengjelde gesten. Jeg liker ikke å stå i ubetalt gjeld, og bare tanken på at noen skal tro at jeg kan kjøpes for en drink er nok til å gjøre meg utørst…

  Vakre ord og diamanter derimot:-)

 14. ***

  Jenny,
  absolutt likestilling for meg er en form for Fetish
  som skjuler at kvinner og menn er ulike,når
  sosial, økonomiske hensyn drar nytte av kvinnens
  arbeid, når hun ikke er hjemme med familie og barna
  Når barna vokser opp i post skilsmisse traumer fordi
  Kvinnen er jo likestilt….men likestilt hva ?
  Og jeg synes synd på Menn…har selv to Gutter
  ganske så bortskjemte, haha og håper at mine
  barnebarn vokser opp med mor og far
  ikke slik mine barn har vokst opp eller jeg selv.

  *

 15. My: Ingen er vel lykkelige hele tiden, det er jeg enig i. Periodelykke er fint, og er nok kanskje det de fleste opplever? Om man ikke har for mange bekymrnger. Å ha det bra er ikke det samme som å føle lykke. Å ha det bra synes jeg er undervurdert.

  Jeg tenker at gresset noen ganger er grønnere på den andre siden, jeg må i alle fall sjekke det ut, men så har jeg ikke noen på denne siden. Jeg lar meg heller ikke spandere særlig på, i alle fall ikke om jeg ikke usikker på intensjonene.

  Z: Jeg forstår fremdeles ikke hva du mener? Blir par skilt fordi kvinner jobber? Eller fordi de ønsker likestilling? Det er en del forskning som tyder på at de parene som er mest likestilt holder mer sammen enn de som ikke er det, og når / om de skilles har de bedre samarbeid rundt barna og delt omsorg.

  Martin: Enkelt og greit! 😉

 16. ***

  Jenny…
  la meg sitere Deg :
  » Jo mer likestilling vi får, jo mer endrer maktbalansen mellom kjønnene seg. Jeg vil heller si at mange forhold i dag preges av gjensidig glede og nytte(det kan jo være en slags byttehandel, men jeg synes det er et negativt begrep i forhold til kjærlighet) »
  I teorien ja ! Jeg er for Matriarkat i Familien

  *

 17. ***

  Ja, der familien styres av Mor
  Jenny — dette er min Drøm
  som i oldtidens Sarmatia eller Amazonisk
  eller Minoisk kultur, og Moderguddine Kultus
  Bronislaw Malinowski – polsk antropolog
  beskrev Matriarkat som et styre an kvinnens
  mannlige slektninger istedet for en Far
  Og i min verden , fantasi verden så klart
  vil jeg så gjerne være en Matriark Queen
  Og egentlig så har jeg vært det som
  alenemor og alenemødre er Matrarkiske
  i grunnen

  *

 18. Matri eller Patri, lykken er en flyktig sak, som kommer uventet og i korte glimt. Sjelden har den direkte med penger å gjøre, men den har en skrytende fjerdemenning som kan ligne litt; Suksess, hun er mer målbar i materiell forstand. Lykken er nok nærmere i familie med Ekstasen, Nytelsen og Harmonien, søskenbarn kanskje.

  Fint innlegg Jenny, og ja, «Ha det bra er undervurdert». Å ha det bra er jo absolutt noe av det bedre, trygghet har det også.

  My: Det finnes jo artig gress også da, borti skråningen og nede ved bekken. Noe er svidd og noe er vissent, men det hender jo man snubler over en og annen frodig tust.

 19. Selvsagt liker folk penger.
  Det skulle da bare mangle.

  Spørsmålet angående kjærlighet er vel heller hvordan man definerer kjærlighet.
  To fattige partnere som krangler hver dag så busta fyker finner ofte på å si at de elsker hverandre lidenskapelig, men det samme kan man jo også høre fra ei thaidame som har blitt «kausjonert ut» av en nordmann med en gjennomsnittlig trygd i norge ( =rik i Thailand).

 20. Andersen: Å ha det bra betyr vel å ha det trygt. Tror det er grunnleggende for alle mennesker. Kanskje blir det så trygt for noen at de ikke legger merke til at de har det bra?

  Nasse: Det er ikke alle som tør å innrømme at de liker penger. Virker som om det er tabu. Og så skjønner jeg ikke sammenligningen kjærlighet, krangler, thaidamer og menn med trygd?

 21. Interessant innlegg, og vanskelig tema. Jeg tror dessverre penger bare blir viktigere og viktigere for lykke. At penger betyr mer i dagens samfunn enn tidligere. Dessverre for dem som har lite. Samtidig tror jeg det går an å lære seg å være lykkelig også med lite penger, selv om det er vanskelig. (Jeg mener da selvfølgelig ikke dem som lever på sultegrensen.)

  PS Liker at du skamløst roter på bloggen min, forresten.

 22. Takk, Da skal jeg rote mer. I går leste jeg en artikkel som delte opp lykke i to dimensjoner. Den ene dimensjonen var koblet opp mot penger / velstand (hedonisk), den andre dimensjonen koblet til engasjement, verdier og å trives med det en gjør (engasjementlykke). Sentralt står også mestring og mestringsfølelse. Intressant, og sant, tror jeg.

 23. Jeg tror at lykke, eller i hvert fall det å være tilfreds – i stor grad er avhengig av å føle at man har et valg, at man lever det livet og i den hverdagen man selv har valgt. Og vanligvis gir god økonomi også valgfrihet.

  Men jeg leste en undersøkelse som viste at kristne damer i bibelbeltet er de som bruker mest antidepressiva. Det er også et av de stedene i Norge hvor kjønnsrollemønsteret henger mest igjen, færre av dem jobber ute, de har høy standard – og forventninger når det gjelder mat, barn og hjem. De fleste av dem har helt sikkert ordnet økonomi, men de har nok også et ganske sterkt press på seg til å passe inn i det som er «vedtatte normer» for hvordan en god kvinne, mor og hustru skal oppføre seg. Og det betyr ikke at man ikke kan værelykkelig som hjemmeværende kone og mor. Men at det antagelig er viktig at man føler at man har valgt livsvei selv…

 24. Tilbaketråkk: Alt hva folk lurer på·

 25. Tilbaketråkk: Lykke og risiko·

 26. Tilbaketråkk: Kaffe, pupper og penger·

 27. Tilbaketråkk: Musember musefest «·

 28. Tilbaketråkk: Tynn, veldig tynn, ekstremt tynn «·

 29. Tilbaketråkk: Lykke og risiko «·

 30. Tilbaketråkk: Kaffe, pupper og penger «·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s